Balogh Zsolt iskolavezető xing yi quan mozdulatai

Mennyibe kerülnek az edzések?

Az próbaedzés díja 1500Ft, amit ha velünk maradsz, levonunk az első havi befizetésből. A jelentkezés ezzel együtt érvényes, csak így tudjuk garantálni a helyedet a csoportban.

Ha mégis a helyszínen szeretnél fizetni készpénzben, akkor az alkalmi edzésdíjnak számít, ami 3500Ft.

Az edzések havidíjasak: 29.500Ft.

Zárt közösségként működünk, privát területen,
zárt ajtók mögött, így minden jogi szabályozást
betartva tudtuk és tudjuk biztosítani
az egész éves oktatást zavartalanul.

Mikor és hol lesz megtartva?

Első edzés:
2023. október 12. csütörtök
18:00-20:00

Az edzések időpontja minden héten:
Kedd - Csütörtök: 18:00-20:00

A helyszín:
Jáde Sárkány Mozgásközpont
1063 Budapest, Szinyei Merse utca 11.
(Kodály köröndtől 2 utcányira)

Milyen fajta edzés lesz?

Xing Yi Quan alapedzés.

Az első edzésen beleláthatsz, milyenek nálunk az edzések, hogyan épülnek fel, és láthatod, mennyit fejlődhetsz, ha hosszú távon velünk tartasz.

A két hónap alatt összesen 17 edzésen sajátíthatod el az alapokat. Az edzéseket az iskola Instruktora tartja.

Mi történik a két hónap után?
A kurzus végeztével és sikeres vizsga meglétével be lehet csatlakozni a Mester által vezetett edzésekbe.

A XING YI QUAN KUNG FU STÍLUS

Mit jelent a Xing Yi Quan?

Kiejtése megközelítőleg: ‘hsing i tyhüen’
Más átírással: Hsing Yi Ch’uan
Kínai jelekkel: 形意拳Pinyin átírás: Xíng yì quán (Xing2 yi4 quan2)

A Xing Yi Quan jelentése a Forma és a Tudat Ökle, melyben a Xing – a „forma” – harci mozdulatot jelöl, a Yi – a „tudat” – pedig a gondolkodó elme, mely az érzelmi elméből (Xin) származik, és megtölti a „formát” tartalommal.

A Xing Yi Quan a kínai rendszerben a belső stílusok közé tartozik, mint a Tai Ji Quan és a Ba Gua Zhang. A kínai harcművészetekben minden stílus tartalmaz Qigong, azaz belső erő fejlesztő gyakorlatokat, így nehéz megkülönböztetni a külső és belső stílusokat. Ezekben a stílusokban azonban a belső erő fejlesztésére nagyobb gondot fordítanak. Úgy lehet fogalmazni, hogy ezen stílusok „alapja” a Qigong.

Az említett három stílus közül azt lehet mondani, hogy a Xing Yi Quan a legaktívabb, legrobbanékonyabb stílus. Erejét a mozgás közben megtartott lazasága biztosítja, amely az ütés pillanatában egyetlen pillanatra feszül meg, majd újra teljesen ellazul. A mozgást egy nádszáléhoz lehetne hasonlítani, amelynek rugalmas tartása van, mozgás közben lágyan hajlik, de a vége annyira felgyorsul és olyan hirtelen csapódik ki, hogy robbanásszerű ereje lesz.

A Xing Yi Quan története

Mivel a kínai harcművészek elég konzervatív gondolkodásúak voltak, titkaikat, tudásukat féltve őrizték, így a harcművészetek Qing-dinasztia előtti története elég bizonytalan. Emiatt maga a Xing Yi Quan története is tele van nyitott kérdésekkel.

Egyes dokumentumok tanúsága alapján a stílus eredete a Kr. u. 502-557 közötti Liang-dinasztiáig vezethető vissza, mivel ebben az időszakban a Shaolin kolostor falai között már az Öt Állat-technikákat gyakorolták. De ennek ellenére sok gyakorló a stílust a Wudang hegyről származtatja, ahol a Tai Ji Quan-t és a Ba Guát is gyakorolták.

A legtöbben mégis a stílus megalkotójának Yue Fei tábornokot tarják, aki 1103-1142 között élt.

Yue Fei tábornok egy régi kézirat illusztráción
Yue Fei tábornok szobra
Tudása nagyrészt a Shaolin kolostorban töltött időszakból származott. Emellett híres Qigong mesterként ismerték. A Xing Yi Quant ő fejlesztette összefogott edzésrendszerré kb. 1000 évvel ezelőtt.

Katonai harci kiképzésnek szánta, hogy az újoncok számára lehetőséget nyújtson egy hatékony harcművészet elsajátítására, amely rövid időn belül kifejleszti a támadó és védekező képességet. Ezért van csak öt alap harci stratégiai mozdulat benne.

Ennek ellenére elmélete mély, harci hatékonysága nagyon magas. Mivel katonai harci stílusról van szó, a hangsúly inkább a támadáson van mint a védekezésen, a mozgása pedig egyenesen előre halad. Mindazonáltal a gyakorlás legfontosabb része a szellem edzése. Ezáltal a gyakorló képes éberségét, tudatosságát és a harci morálját magas szintre fejleszteni.

Az 1960-as évek óta a kínai harcművészetek egyre népszerűbbek a nyugati világban. Ez különösen igaz a belső stílusokra. Egyre több ember vette észre, hogy e művészetek gyakorlása nem csak önvédelmi szempontból hatékony, de jó hatással van egészségi állapotukra is.

A stílus jellemzői

Habár a Xing Yi Quant belső stílusnak tekintik, a védekezés és az alkalmazás elmélete és alapelvei különböznek a legismertebb belső stílus, a Tai Ji Quan elveitől. Amíg a Tai Ji Quan erőkifejtése lágy, mint egy ostor, addig a Xing Yi Quan ereje inkább a nádhoz hasonlít. A Tai Ji Quanban a támadás is védekezés, míg a Xing Yi Quan-ban a védekezés is támadás.

A Xing Yi Quan a közelharcra koncentrál. Bár a gyakorló kerüli az érzelmi töltést, a stílus elmélete és technikái agresszívek. A Xing Yi Quan hatalmas erőt mozgat, de ez az erő nagyon kifinomult, és támadó stratégia esetén nagyon rendezett. Ereje belül lágy, de amikor szükséges, kívül kemény.

Alapvető elméletét és az edzések alapelveit a teljesen kezdők számára is könnyű elsajátítani. A stílus öt alapmozdulattal dolgozik, melyek gyorsan felfoghatók, nem telik évekbe a gyakorlatok megértése. Ez a néhány „alaplépés” egyszerű és könnyen elsajátítható, az alkalmazás lehetőségei azonban határtalanok.

Mégis hosszú idő szükséges a megértés és az alkalmazás mélyebb szintjéhez. A belső tartalom és a megszámlálhatatlan variációs lehetőség miatt kedvező olyanoknak is, akik már jártasak más harcművészeti irányzatokban, és mint második stílust választják valamely egyéb stílus mellé.

A Xing Yi Quan szemléletéből és a filozófiájából sok különböző ág és edzésmódszer nőtt ugyan ki, de a rendszer szellemében és elméleti alapjaiban nem változott: a legfontosabb ebben a stílusban, hogy a belső művészetet megértsük, ezáltal szellemünk erősödik a nyugalom, béke, és irányítás megőrzése mellett.

 

Qigong

A kínai belső harcművészetek a Qi elméletén alapulnak. A Qi az univerzum természetes energiájának kínai elnevezése. A Qigong ennek az energiának, különösen testbeli áramoltatásának tudománya. A kínaiak a Qi-t több mint négyezer éve tanulmányozzák, és megtanulták, hogy hogyan alkalmazzák ezen energetikai tudást a meditációban és bizonyos mozgásokban, a testi és a mentális egészség javítására valamint az életerő megnövelésére. Megtalálták a módját, hogy a Qi alapelvének segítségével, az izom erejét többszörösére növeljék.

 

Technikai elemek

A Xing Yi Quan alapvetően az Öt Elem és a Tizenkét Állat rendszerét használja.
Az Öt Elem rendszerét a Változások Könyve elemeihez (Fém, Víz, Fa, Tűz, Föld) tartozó „Öt Ököl” mozgásformák építik fel.

Az alapedzéseken ezzel az öt harci stratégiai mozdulattal dolgozunk.
Az öt alapmozdulat gyakorlásával a Qi áramlását indítjuk be és serkentjük, hogy a hozzájuk kapcsolódó szerveket – és ezáltal az egész testünket – megerősítsük, egészségi állapotát javítsuk.

Az Öt Elem mozdulatai és a hozzájuk kapcsolódó Yin szervek:

Pi Quan (fém) – tüdő;
Zuan Quan (víz) – vese;
Beng Quan (fa) – máj;
Pao Quan (tűz) – szív;
Heng Quan (föld) – lép.

Öt Elem - Pi Quan testtartása
A Tizenkét Állat rendszere az állatok harci mozgásának utánzására épül. Az állatmozgások és a hozzájuk tartozó formagyakorlatok Iskolánkban a haladó edzések anyagát képezik.

A Xing Yi Quan tizenként állata: fecske, csirke, kígyó, medve, ló, sas, majom, sólyom, tigris, aligátor, kínai strucc és a sárkány.

Pin It on Pinterest

Share This